Pembroke Welsh Corgi
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Y DDRAIG GOCH
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Y DDRAIG GOCH
 Quality in a small package

 

Naar de Hondenshow

 

De hondenshow is voor heel veel mensen een ABRACADABRA vandaar deze speciale pagina over de hondenshow en het ontrafelen van ons vakjargon.

Overal ter Wereld worden er hondententoonstellingen of shows georganiseerd en bijna elke fokker neemt daar wel eens of heel veel deel aan.

“Wel eens” omdat de betreffende hond de minimale rasclub fokkwalificatie  moet halen op een show en “ heel veel” omdat de fokker trots is op zijn hond(en) en graag de kwaliteit toetst aan andere en alleen met het beste van het beste wil fokken.

Voor een leek is het proberen te volgen van de tentoonstellingen en zeer zeker de uitslagen een onbegonnen zaak zonder wat achtergrond kennis en deze wil ik u graag bijbrengen omdat u beter door het oerwoud van de tentoonstellingsuitslagen komt.

Ten eerste zijn er verschillende soorten hondententoonstellingen, van lokaal tot internationaal tot Europees of zelfs Wereldkampioenschappen.

De lokale is leuk voor de gene die daar om de hoek woont en lid is van die club, ook om de jonge hond eens te laten proeven aan de tentoonstelling want niet iedere hond en mens blijkt dit leuk te vinden.

Nationaal wordt een CAC genoemd, de letters CAC staan voor;  Certificaat voor de Kampioen. Internationaal noemen we een CACIB, dit staat voor;  Certificaat voor de internationale Kampioen.

Omdat we geen appels met peren kunnen vergelijken en een Duitse Dog geen Teckel is, zijn de soorten honden onderverdeeld in rasgroepen, voor de Pembroke Welsh Corgi is dat rasgroep 1, de Herdershonden en veedrijvers.

En dan is er nog een onderscheid te maken tussen de twee seksen, mannelijk en vrouwelijk. En in leeftijd natuurlijk, want een jonge hond van een jaar oud is nog niet “af” en een oudere hond van een paar jaar is dat wel en om een zo’n goed mogelijk beeld te krijgen en daarna te kunnen vergelijken hebben ze deze verschillende “klassen” gemaakt.

 

We gaan onze “Bello”, een Pembroke Welsh Corgi reu van drie jaar eens inschrijven om mee te doen in Maastricht, dat blijkt een CAC-CACIB tentoonstelling te zijn, een tentoonstelling op nationaal en internationaal niveau.

Maar we zijn niet de enige, er zijn veel meer  ingeschreven en natuurlijk in de diverse klassen, zo zijn er reuen ( mannelijk ) en teven ( vrouwelijk ) en ook in leeftijd zijn er natuurlijk verschillen zo hebben we de “baby, puppy, jeugd, jong, open en veteranen klasse en een extra klasse voor de zelfgefokte hond ( de fokkersklasse ) en de al kampioen zijnde hond ( de kampioensklasse ).


BEKERS NWCC NEELTJE

 wissel-trofee voor de beste zelf gefokte Welsh Corgi Pembroke 

In elke klasse, zowel bij de reuen als bij de teven kan je hond een eerste, tweede of derde ( soms wel meer als het een erg grote tentoonstelling is met heel veel deelnemende honden ) worden.

 

Dus als er op de  site staat dat “Bello” een eerste plaats veroverd heeft dan begrijpt iedereen wat dit inhoud.

Maar meestal staat daar nog iets achter, een U,ZG,G,M…….een U staat voor UITMUNTEND en spreekt voor zich, een ZG staat voor ZEER GOED ( is de minimale kwalificatie in de rasclub voor de Pembroke Welsh Corgi ) en houdt in dat de hond voldoet aan de standaard behoudens enkele fouten, een G staat dan voor GOED, deze wordt soms eens gegeven aan honden die iets te veel fouten hebben volgens de rasstandaard, een M staat voor MATIG  (wordt eigenlijk nooit gegeven, de eerste maal dat ik dat meemaakte was in 1987 en de tweede maal in 2011 in België  bij een fok-aankeuring een Cardigan van een fokster ).

 

Stel dat Bello een eerste plaats heeft met een Uitmuntend, dan is hij de eerste geworden in zijn eigen klasse en dat was de Open klasse want Bello is drie jaar oud, zo is er een nummer één in elke klasse. Ook bij de baby en puppy klasse is er een de eerste geworden maar deze doen verder niet meer mee omdat ze nog te jong zijn, de Jeugdklasse ( 9/18 maanden ) Tussenklasse ( 15/24 maanden ) Openklasse ( vanaf 15 maanden ) en de Veteranenklasse ( vanaf 8 jaren ) Kampioensklasse ( vanaf 15 maanden ) Fokkersklasse ( vanaf 15 maanden ).

 

Bello heeft nu dus een….1e U  achter zijn naam staan en gaat het opnemen tegen de andere nummers 1 uit de andere klasse…maar Bello is erg mooi volgens de keurmeester en hij zet Bello ook hier op een eerste plaats en hij vindt dat Bello het CAC verdiend en ook internationaal gezien een zeer mooi exemplaar is dus de keurmeester geeft Bello ook het internationale certificaat CACIB. De Pembroke die net na hem komt, dus de nummer twee geworden is van de reuen krijgt het reserve CAC en CACIB.

 

Nu staat er …Bello 1e U CAC-CACIB ,  Bello is nu dus de beste reu van alle Pembrokes aanwezig op de tentoonstelling in Maastricht. Maar we moeten de teven niet vergeten, ook daar is de zelfde onderlinge strijd gaande en ook daar komt uiteindelijk een beste van de teven uit.

Bello moet het dan ook nog eens opnemen tegen deze beste van de teven en ook deze gaat Bello winnen want Bello is wel erg mooi.

 

Nu staat er …..Bello 1e U CAC-CACIB-BOB ( en dat laaste staat voor “Best of Breed”, de beste van het ras, dus van alle Pembrokes daar aanwezig ) maar Bello is nog niet klaar, hij heeft  gewonnen  van de Pembrokes en die behoren tot de rasgroep 1,  tezamen met alle herdershonden en veedrijvers, van Pembroke tot Schotse Colli tot Australian Cattledog tot Saarlooswolfhond …..in totaal zijn er 46 rassen ,herders en veedrijvers in rasgroep 1.

En bij al die andere herdershonden is hetzelfde gebeurd als bij onze Pembroke Welsh Corgi…ook daar zijn de beste van de beste geselecteerd en Beste van het Ras geworden, ook deze komen allemaal weer samen in een wedstrijd ring zodat ook daar een nummer een, twee, drie, enz. uitkomt.

 

Wéér wint onze Bello en nu heeft Bello 1e U CAC-CACIB-BOB-BIG ( en het BIG staat voor Beste van de Groep) maar we zijn er nog niet, het gaat maar door want er zijn natuurlijk meer rassen als alleen maar herders en veedrijvers, er zijn ook Duitse doggen,  Pinchers en Poedels er zijn in totaal zijn er tien rasgroepen, de tien beste uit de rasgroepen komen ook weer tegen elkaar uit in de ere-ring en ook daar blijkt onze Bello de beste te zijn.

Uiteindelijk…zijn we om 04:00 uur uit bed gekomen om met Bello naar Maastricht te rijden en nu is het 18:00 uur en mogen we weer naar huis met Bello, we hebben het niet voor niets gedaan want Bello is  1e geworden in zijn klasse en is een Uitmuntende hond, daarbij vond de keurmeester Bello wel een nationaal certificaat waard alsmede een internationaal certificaat en was Bello de beste van alle reuen en ook van de teven, van alle herders en van de hele tentoonstelling,

 

Bello 1e U CAC-CACIB-BOB-BIG-BIS ( en dat BIS staat voor “de Beste van de hele Show" ).

 

En met vier CAC’s onder tenminste drie verschillende keurmeesters en de laatste CAC gehaald op of na de leeftijd van 27 maanden is Bello Nederlands Kampioen.

Met vier CACIB’s onder ten minste drie verschillende keurmeesters ( tussen de eerste en de laatste moet minimaal een jaar zitten ) en dat gehaald in tenminste drie verschillende landen….en Bello is Internationaal Kampioen.

 

Maar we willen met Bello ook nog Belgisch, Luxembourg, Duits, Pools en Frans Kampioen worden…..

We willen nog al wat met Bello, gelukkig is dit een fictief verhaal want elke tentoonstelling kost een hele dag weg en soms wel een paar dagen weg als het een buitenlandse show is, inschrijfkosten, brandstof, eten, drinken en verblijfskosten ….hoezo fictief ?

 

winnaar clipped rev 1

 

Ik heb het er graag voor over want ik laat graag zien met welke honden ik fok, kwaliteit mag niet alleen,

 maar MOET gezien worden.

Het verhaal

Fri, 2nd December 2022
01:33:14

Y Ddraig Goch

a

 

Facebook pagina

facebook logo png transparent background i2 300x200

Corgi Olympics

 

d1JAeG2NgA5UyADK

Zoeken

.