Pembroke Welsh Corgi
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Y DDRAIG GOCH
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Y DDRAIG GOCH
 Quality in a small package

 

Hotspot Door drs. A.M.Both


Wat is hotspot?


De wetenschappelijke term voor hotspot is Pyotraumatische Dermatitis. Het wordt gekenmerkt door afgebeten haren en een beschadigd huidoppervlak waar vocht uit komt. De kleur is in eerste instantie heftig rood. Het is een duidelijk omschreven plek waarbij de rest van de huid niet aangetast is. Er kunnen meerdere plekken gelijktijdig voorkomen die zeer snel kunnen ontstaan. Na de heftige roodheid ontstaan er korsten die deels weer kunnen verweken. De kleur verandert daarbij van rood naar geelbruin. Het duurt lang voordat er op de kaalgebeten (gekrabde) plek weer haar groeit dat gelijk is aan de omgeving. De hond heeft er last van omdat het jeukt en omdat er gevaar is voor infectie. De baas heeft er last van omdat het er naar uitziet en vaak gaat stinken.


Hoe komt het?


De directe oorzaak van de plek is krabben en bijten door de hond zelf. De meest voorkomende achtergrond voor dit gedrag van de hond is een vlooienbeet waarop de hond met een allergische reactie reageert. Éen vlooienbeet is bij een allergische achtergrond genoeg om een ernstige huid afwijking te veroorzaken.) Ook andere oorzaken kunnen een min of meer gelijkend beeld veroorzaken zoals grasaartjes, klitten, teken, oorontsteking, doorntjes en soms medicijnen waar het dier overgevoelig voor is. De gemeenschappelijke factor in deze is dat de hond gaat bijten en/of krabben waardoor de huid beschadigd raakt. De vachtstruktuur is hierbij van zeer grote betekenis daar bij pluizige dichtbehaarde honden deze afwijking vaker voorkomt.


Wat kunnen we er aan doen?


Om deze plek te behandelen is het van belang de plek zo schoon mogelijk te houden. Het vrijmaken van overhangende haren maakt dat makkelijker. Een infectiewerende zalf kan helpen. Hierbij moet men zich bewust zijn van het feit dat er een soort schaafwond is ontstaan die pijnlijk is en het behandelen moet dan ook met niet prikkelende stoffen gedaan worden. Ook kan een vettige zalf gebruikt worden om eventueel ontstane harde korsten soepel te houden.
Daarnaast is het van belang om de oorzaak te achterhalen; als dit vlooien zijn is het van belang goede vlooienpreventie toe te passen. Indien het ontstaan gebaseerd is op een allergische reactie is het ook van belang de allergie te bestrijden. Het is gewenst dit in overleg met de dierenarts te doen.


Welke factoren dragen eraan bij?


Een dichte pluizige vacht heeft vaker last van hotspots. Er blijven namelijk meer ongerechtigheden in steken. Dit soort vachten klitten gemakkelijker en vlooienbestrijding is lastiger. Het is dus van belang om met het fokken en keuren rekening te houden met het verschijnsel pluizige dichte vacht als een ongewenste eigenschap voor de gezondheid en het welzijn van de hond (en zijn baas) Een hond op hogere leeftijd heeft hier eerder last van in verband met de werking van het immuunsysteem dat afneemt met de leeftijd.

Het verhaal

Fri, 2nd December 2022
01:08:46

Y Ddraig Goch

a

 

Facebook pagina

facebook logo png transparent background i2 300x200

Corgi Olympics

 

d1JAeG2NgA5UyADK

Zoeken

.