Pembroke Welsh Corgi
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Y DDRAIG GOCH
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Y DDRAIG GOCH
 Quality in a small package
 

   Groeipijn bij de jonge Welsh Corgi Pembroke

Groeipijn, ook wel enostosis genoemd, is een aandoening die voorkomt bij honden in de groei. Het komt vooral voor bij snelgroeiende en grote hondenrassen, zoals de Duitse Herder, maar het kan ook gezien worden bij kortbenige rassen, zoals de Engelse en Franse Bulldog en de beide Corgi rassen. De verschijnselen kunnen zeer variabel zijn. Ze openbaren zich op een leeftijd van 4 – 6 maanden en verdwijnen vanzelf als de hond uitgegroeid is (rond de 18 maanden). Gezien het wisselende klachtenbeeld en de leeftijd waarop de klachten beginnen, kan groeipijn erg lijken op ernstige aandoeningen zoals elle-boog en heupdysplasie maar heeft daar geen relatie mee.

Het ontstaan van groeipijn
Beenderen worden, net als de rest van het lichaam, gevoed door bloed, dat door bloedvaten aan- en afgevoerd wordt via kleine gaatjes (voedingskanalen) in het bot. Bij een groeiende hond is er zeer veel activiteit in het bot. Het bot wordt langer, de diameter neemt toe en de schors (de stevige buitenkant) wordt dikker. Door deze groei neemt ook de voedingsbehoefte van het bot toe en dus worden de bloedvaten groter. Het voedingskanaal waar deze vaten doorheen lopen moet dan ook een grotere diameter krijgen. En daar gaat het mis bij de hond met groeipijn. Het voedingskanaal blijft verhoudingsgewijs te klein, waardoor de bloedvaten enigszins afgekneld worden. De arterie, het bloedvat dat zorgt voor de aanvoer van het bloed, heeft een sterke wand en kan daardoor vrij gemakkelijk bloed in het bot blijven pompen. De vene, die zorgt voor de afvoer van het bloed, heeft een dunnere wand en ondervindt daardoor meer hinder van de beknelling. Het bloed kan niet gemakkelijk afgevoerd worden en hoopt zich op onder het beenvlies. Op het beenvlies hechten de spieren aan, dit vlies is zeer goed voorzien van zenuwen en daardoor erg gevoelig. De pijn die door de druk op het beenvlies en het loslaten hiervan ontstaat wordt groeipijn of enostosis genoemd.

Diagnose
Het ziektebeeld groeipijn heeft veel verschijningsvormen. De intensiteit van de klachten wisselt in de tijd en de pijn wisselt ook per ledemaat. De hond met groeipijn loopt doorgaans kreupel, vaak wisselend en zonder duidelijke oorzaak. Bij ernstige gevallen wil de hond niet meer lopen, kan hij/zij koorts hebben en kan de eetlust verminderd zijn. Dit is soms moeilijk te onderscheiden van andere ziektes. Bij lichamelijk onderzoek door de dierenarts kan gevonden worden dat de hond pijnlijk reageert bij het uitoefenen van druk op de (lange) botten.
 
* op de röntgenfoto is bij het pijltje de typische bij enostisis behorende "wolking" te zien.
enostosis

Behandeling en preventie
Bij groeipijn is de behandeling gebaseerd op symptoombestrijding. Het bestaat uit vooral rust en een aangepast bewegingsschema in combinatie met een ontstekingsremmer/pijnstiller (NSAID). De ontsteking die ontstaat bij het loslaten van beenvlies wordt hiermee geremd, waardoor de pijn afneemt. Meestal moet er meerdere malen medicijnen toegediend worden omdat groeipijn in een golfbeweging komt en gaat tot het moment dat de botten volledig zijn uitgegroeid (rond de 18 maanden).
Aan de basis van preventie staat een goede voeding voor snel groeiende hondenrassen. Er is een direct verband tussen het ontstaan van groeipijn en een verkeerde calcium/vitamine D verhouding in het voer. Met name de hoeveelheid in grammen per energie-eenheid is van belang (dit staat doorgaans niet op de verpakking en dient omgerekend te worden).
Als pups vanaf het spenen een kwalitatief goed voer krijgen is de kans op het ontstaan van groeipijn, maar ook van andere orthopedische problemen, kleiner. Het advies over te gaan op voeding voor volwassen honden herbergt een gevaar. Deze voeding bevat relatief weinig calcium en vitamine D, echter de energiehoeveelheid per 100 gram is ook relatief laag.
#

Het voedingsadvies van kennel Y Ddraig Goch voor jonge Pembroke's die last hebben van groeipijn.

Blijf je Pembroke gewoon de Pro Plan puppy brokjes geven maar verminder de dagelijkse hoeveelheid met 1/3 deel.

Om het calcium gehalte ongeveer op 1.1 % te krijgen geef je 1/3 deel van de dagelijkse voeding in de vorm van KVV van Carnibest (deze bevat het minste schildklierhormoon en is dus het veiligst volgens een test van Tros-Radar), deze KVV bevat 0,5% aan calcium.

En om de energiewaarde die uw jonge hond broodnodig heeft te verhogen, vullen we de dagelijkse hoeveelheid voeding aan met wat schapenvet/zalmolie omdat dit een hoge energieleverancier is die tevens het vitamine-D tekort aanvult. Ongeveer 0.3 gram per kilo lichaamsgewicht. ( de merken Biofood en Zowiera verkopen dit in een bonbon-vorm van 3 gram per stuk ).

Daarbij bevelen wij aan de Pembroke geen echte (kauw)botten te geven omdat deze erg veel calcium bevatten.

#
Dit alles uiteraard alleen zolang dit nodig is, zijn de groeipijnen voorbij dan kunt u weer overgaan naar de reguliere brokken voor de volwassen hond. 

 

Het verhaal

Fri, 2nd December 2022
00:35:19

Y Ddraig Goch

a

 

Facebook pagina

facebook logo png transparent background i2 300x200

Corgi Olympics

 

d1JAeG2NgA5UyADK

Zoeken

  • Last Updated: woensdag 30 november 2022, 07:20:31.
.