Pembroke Welsh Corgi
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
 Quality in a small package
Y DDRAIG GOCH
Pembroke Welsh Corgi
the Red Dragon
Y DDRAIG GOCH
 Quality in a small package

 

 Bewegen

 

Beweging en/of training van de pup en jonge hond.


Een pup heeft ook beweging nodig, maar in beperkte mate zodanig dat we de botstructuren niet overmatig gaan belasten of beschadigen.

Maar wat is nu de ideale training of beweging voor een pup?

Op welke dingen moeten we letten? Hoe gaan we te werk?

In dit kort tekstje geven wij u uitleg omtrent de training van pups in combinatie met de groei.

De botstructuren van een pup bevatten groeiplaten die tijdens de groei volledig moeten sluiten zodanig dat de hond op een volwassen leeftijd een perfecte bouw kent.
Hieronder plaatsen we een aantal richtlijnen omtrent het sluiten van de groeiplaten die we in acht moeten nemen voor de beweging of training van de hond: (dit zijn richtlijnen en zijn niet afhankelijk van ras en grootte van de hond)

 

***
Beenderen sluiten van groeiplaat:


Humerus (schouder) 10 – 12 maanden

Radius (elleboog) 9 – 11 maanden

Phalangen 6 – 7 maanden

Pelvis (heup) 5 – 6 maanden

Femur (dijbeen) 9 – 11 maanden

Tibia (knie) 10 – 14 maanden


Men kan hieruit opmaken dat de groeiplaten volledig gesloten zijn vanaf de leeftijd van14 maanden , zodanig dat zware trainingen moeten vermeden worden bij honden jonger dan 14 maanden.

Röntgen foto botten van X ray pup two weeks puppy twee weken oud

*


Teveel beweging is slecht, maar te weinig beweging ook !

 

Coördinatie is de basis van het bewegen, veel en variabele bewegingservaring is belangrijk bij een pup. Zo kan men de pup aanleren om alles aan een beweging goed te timen zoals kracht, snelheid en richting.

Proprioceptie kan ook goed aangeleerd worden in het 1ste levensjaar.

Hiermee willen we bedoelen dat de pup leert kennis maken met verschillende gronden, omgevingen, materialen, toestellen, …


Men merkt op dat op 1 jarige leeftijd enkele groeischijven van de pup nog niet zijn gesloten zodanig dat we hoge piekbelastingen moeten vermijden en opgevangen moeten worden door goede coördinatie en spierontwikkeling.

Ontwikkelde spieren steunen en beschermen het kwetsbare skelet van jonge honden, m.a.w. hoe beter spieren ontwikkeld zijn, hoe beter belasting kan opgevangen worden.
Wandelingen moet zoveel mogelijk gespreid en gelijkmatig verdeeld worden over de dag. Wandel liever wat vaker per dag, dan wat langer per wandeling.

Zo kan men als tip gebruiken dat de wandelingen moeten uitgebreid worden met 6 min/maand standaard, of deze tip ; 1.5 min/per leeftijdsweek.
Vb; Pup van 8 weken wandelt 12 min, 5x /dag. Op 12 weken wandelt die 18 min, 5x /dag en na 16 weken 24 min, 5x /dag. “1,5 min per leeftijd's week” bvb; 8 weken oud is 12 min wandelen, 12 weken oud is 18 minuten wandelen, 16 weken oud is 24 minuten en dat altijd vijf maal per dag.


Ook kunt u kiezen voor spelletjes of langer wandelen. Pembrokes kennen net zoals de meeste rassen een groeisprint voor de leeftijd van 9 maanden. Hierdoor is het minder gewenst, of beter nog totaal ongewenst, om de pup achter balletjes te laten rennen voor de leeftijd van 9 maanden. Dit omdat de voorhand (schouder, elle-boog en pols) gebruikt wordt als rem door de hond en bij een plotselinge draaiing of bij het opvangen van extreme krachten bij abrupt afremmen of plotselinge richtingverandering, funest beschadigd kan raken.

* Zoekspelletjes met de bal of speelgoed wat niet kan weg stuiteren daarentegen is wel toegelaten, denk daarbij aan flos-touwen.


Pup tot 8 maanden ouderdom: speltraining
In deze fase gaan we lichaams- en bewegingservaring opdoen zonder het bewegingsapparaat teveel te belasten.
Hoofddoel is dan ook het coördinatievermogen trainen, bewegingen timen, motivatie en risico’s op blessures verminderen.

Om dit hoofddoel na te streven is variatie een must voor pups. Niet te snel wedstrijdgericht denken is de boodschap omdat pups juist een gevarieerd aanbod van activiteiten krijgen waarbij ze succes kunnen beleven.

Pups zijn ook snel vermoeid waardoor hun motivatie om te spelen snel kan keren. Dit moet de eigenaar leren herkennen zodanig dat de pup steeds gemotiveerd blijft. Men moet ook opletten met hoge piekbelastingen zoals bv. springen en plotselinge richtingsveranderingen zoals bv. balspelletjes. Als u meerdere honden thuis hebt, gaan de honden vaak spelen met elkaar, deze bewegingen moeten ook gecontroleerd gebeuren.

Situaties waarbij de pup langere tijd gedwongen wordt te galopperen moeten ook vermeden worden omdat de rugwervels dan meer belast worden omdat ze vaak in flexie en extensie gaan.

Doel van spelletjes is het zelfvertrouwen en de durf van de pup verhogen. Hieronder sommen wij een aantal spelletjes op die de hond absoluut variatie en gecontroleerde beweging biedt: Over lage obstakels of stokken laten stappen, later in combinatie met vreemde ondergrond. Zoekspelletjes in hoog gras (opletten met aren in het oor). In hoog gras zien ze de ondergrond niet en komen ze in contact met ongelijke ondergronden. Enkele tennisballen in een lange kous steken en pup motiveren om er mee rond te sleuren of er een licht apporteer spelletje van maken.

Pup na 8 maanden ouderdom
In deze periode kan u uw pup geleidelijk aan conditie laten opbouwen d.m.v. korte sprintjes op een rechte lijn.
Vanaf 9 maanden kan u langer gaan wandelen, tempo ietwat opdrijvend, zodanig dat u merkt dat een uur wandelen geen problemen geeft.

Fietsen met uw hond kan vanaf 12 maanden. Hoe bouwen we dit op? De eerste twee weken bestaan uit 2 à 3 keer vijf min gaan fietsen. 3de week 10 minuten. Om de 14 dagen gaan we de tijd opdrijven tot 20-25 min.

Röntgen foto botten van  x ray heup volwassen reu 14 maanden oud


 

ZEER BELANGRIJK: pas uw tempo aan aan de hond. Een jonge hond mag zeker niet achterblijven. Fietsen gebeurt in een vlotte draf, niet in galop. Pauzeer regelmatig, geen lange monotone fietstochten. Inspecteer steeds de voetzooltjes na het fietsen.

Traplopen. Mag de hond vaak traplopen?
Enkele voorwaarden zijn hieraan verbonden: Tempo moet traag zijn. Trede per trede, niet sneller en liefst aangelijnd. De hond mag de trap niet afstormen. Materie van de trap mag niet glad zijn zoals vb. hout of tegel. Materie moet antislip zijn. Risico’s voor het traplopen komt voor bij kleine en kortbenige rassen, honden met overgewicht, honden met weinig conditie. Lukt het niet om in een vloeiende beweging de trap op te stappen moet men denken aan een te hoge stap, onvoldoende kracht of gewrichtsproblemen. Samenvatting voor de beste beweging voor uw hond.

8 weken tot 6 maanden: Veel spelen, gehoorzaamheidstraining (zit, lig, hier, raakvlakken ivm sport))
6 maanden tot 14 maanden: Krachttraining, Springtraining tot ellebooghoogte (ivm sport)
Na 14 maanden (gesloten groeiplaten): Springtraining boven ellebooghoogte (ivm sport) Begin weavetraining (ivm agilitysport) .

Geleidelijk aan opbouwen van het uithoudingsvermogen.

Welsh Corgi Skeleton by aarynelle

Het verhaal

Fri, 2nd December 2022
00:41:13

Y Ddraig Goch

a

 

Facebook pagina

facebook logo png transparent background i2 300x200

Corgi Olympics

 

d1JAeG2NgA5UyADK

Zoeken

.